Motorcykeltävlingar

Är man intresserad av motorcyklar och tycker att det är roligt att åka och handla tillbehör kanske man även är intresserad av att gå ett steg till och börja intressera sig för motorcykelsport. Eller så är man kanske bara intresserad av själva sporten. Hur som helst så finns det många tävlingar och många varianter av tävlingar inom motorcykelsport, så det kan vara svårt att orientera sig. Därför tänkte jag i den här posten lyfta några av alla de tävlingar som finns inom motorcykelsporten som jag tycker att det finns anledning att titta närmare på. Det är alltså inte själva sporten i sig den här posten handlar om utan de tävlingar som finns.

Till att börja med tänkte jag skriva lite om Tourist Trophy. Anledningen till detta är att det är en av de mest klassiska tävlingarna och räknas som världens äldsta motorcykeltävling som körs på landsväg. Tävlingen startade redan 1907 på Isle of Man bland de brittiska öarna och körs än idag varje år. Under en period har den också varit del av Grand Prix i Storbritannien och mellan 40 – 70 talet var det en av deltävlingarna inom världsmästerskapen.

Den bana man kör på heter Snaefell Mountain course och är cirka 6 mil lång. Det är en kurvig väg med 226 olika krökningar. Den som vunnit tävlingen flest gånger heter Joey Dunlopp, han vann tävlingen inom olika klasser hela 26 gånger. Svenske Börje Jansson har också en gång presterat en andraplats i tävlingen.

Novemberkåsan är en annan tävling som anordnas och har sitt ursprung i Sverige. Det är en av de äldsta mc-tävlingarna i Sverige och anordnas varje år av den svenska motorklubben. Den första tävlingen anordnades år 1915. Tävlingen anordnas i November vilket även kan utläsas i namnet på tävlingen. Tävlingen är inom grenen enduro och man kör totalt 30 mil. Den anordnas dels på natten och dels på dagen och är uppdelad i två delar på natten och en på dagen. Tävlingen är känd för sin hårda terräng och sin höga svårighetsgrad. Det är en tävling som är väldigt uppskattad om man gillar lite tuffare tag.

En annan tävling inom motorcykelsport som kan vara värd att lyfta på grund av sin särart är världsmästerskapen i isracing. Det är en tävling som påminner mycket om speedway men som alltså utövas på is. Ryssland har historiskt sett varit de dominerande inom denna gren och det är även där de flesta VM anordnas. Men även Sverige har rönt framgångar inom denna gren. Dessa är dock inte allmänt kända eftersom det är en relativt smal gren internationellt sett. Tävlingen har anordnats i Sverige vid ett antal tillfällen, bland annat i Göteborg, Stockholm och Nässjö.

Jag har här försökt lyfta tävlingar som anordnas relativt nära Sverige för att den intresserade ska kunna ta sig dit vid intresse. Det förekommer dock givetvis fler tävlingar runt om i världen.