Racing och motorcyklar.

Motorcyklar och motorcyklister kanske främst påminner människor om sådant som MC-gäng, frihet, fara i trafiken eller vad det nu kan vara. Men det finns väldigt många aspekter av motorcyklar. Motorcyklar är till exempel ett motorfordon vilket innebär att tävling med motorcykel kan kategoriseras som en motorsport, närmare bestämt motorcykelsport. En stor del av kulturen kring motorcyklar är alltså motorsport och racing med motorcykel och många tidningar har särskilda bevakningar av just denna typ av sport. Det hör till en av de farligaste sporterna i världen, men är även kanske en av de mest spännande och fartfyllda. I den här posten tänkte jag skriva lite om just sportaspekten av motorcyklar, nämligen motorcykelsport och racing. Många använder generellt fordon så som motorcyklar för att åka till jobbet eller gå på fotbollsträning, eller till självaste Euros.

Till att börja med finns det inte bara en typ av motorcykelsport, utan flera. Det är ett tvåsiffrigt antal så jag tänkte inte nämna alla, men väl några noga utvalda grenar av sporten. Den första jag tänkte skriva om är det som kallas för roadracing.

Inom roadracing tävlar man på banor av asfalt. Till en början, då sporten var yngre och man inte var lika mån om säkerheten utövades tävlingarna på vanliga landsvägar, så är dock inte fallet idag. Numera måste man istället använda sig av banor som är specialbyggda och som har mycket mer säkerhetstänk i sin utformning. De motorcyklar man använder sig av inom roadracing kan variera beroende på kvalifikationsgrad och liknande. Man kan använda till exempel egenbyggda prototyper eller vanliga motorcyklar. Roadracing är ett bra sätt för tillverkare att testa och visa upp nya produkter.

Inom roadracing delas också de tävlande in i klasser. Bland klasserna varierar till exempel fordonets storlek samt trimningsgrad. MC-tävlingarna startade år 1907 på Isle of Man i brittiska öarna och pågår än idag. Under 20-talet startades även större tävlingar runt om i Europa. Dessa tävlingar fick dock ett större avbrott under 1900-talet av naturliga anledningar, nämligen världskrigen.

Dragbike är en annan gren inom motorcykelsport. Det är egentligen en motorcykel som används för dragracing. Dragracing är en racingform där man kör så snabbt som möjligt på en raksträcka, ofta flygfält, så det gäller att vara väldigt duktig på att växla och att ha en motorcykel med bra acceleration. Det finns flera svenskar som har utmärkt sig inom just den här grenen av motorcykelsport internationellt.

Enduro är en annan typ av motorcykelsport som utövas i tuffa terränger, vanligtvis på skogsvägar. Detta är den typ av motorcykelsport som har flest svenska utövare både på elitnivå och hobbynivå. Det är relativt likt motocross, men enduromotorcykeln har mjukare fjädring samt ett avancerat belysningssystem. Denna gren, liksom roadracing, indelas även i olika klasser beroende på lite olika varianter och hur kraftfull motorn är.

En annan stor motorsport som de flesta svenskar känner till är Speedway som kan sägas vara en sorts blandning mellan roadracing och enduro. Det är nämligen motocrossliknande motorcyklar men man kör på en cirkulär bana istället för en skogsväg. Vägarna består heller inte av asfalt utan av grus och lera. Flera svenskar har utmärkt sig internationellt inom Speedway, bland annat Tony Rickardsson och Ove Fundin.

Motorcykelsporten är alltså bred och varierad, det finns helt enkelt något för alla.