Hur man väljer motorcykel

Att köra motorcykel är kanske en av de vanligaste drömmarna människor i allmänhet har, detta späds på ytterligare av nutida TV-program med motorcykeltema som till exempel Sons Of Anarchy som ju handlar till stor del om just motorcyklar. Många förknippar motorcykeln med sådant som till exempel frihet, individualism, vackra vyer och nöje. Dessutom är det ett medel för att ta sig fram med, men är kanske mindre lämplig som sådan än till exempel en bil eftersom man kan ta sig fram både säkrare och med mer packning och människor i en bil än i en motorcykel, men trots detta väljer många ändå motorcykel eftersom man så att säga, vill känna vinden i håret och friheten på vägen.

Det finns dock väldigt många olika typer av motorcyklar, både vad gäller utseende och olika motorcyklar som passar mer eller mindre bra i olika situationer. Dessutom tillverkas det nya typer hela tiden. Om man är en sådan som gillar fart och fläkt kanske man föredrar en typ av sportmotorcykel, och föredrar man att sitta bekvämt och njuta av vägen föredrar man en annan. Dessutom har det också givetvis att göra med vad man själv tycker är snyggast. Motorcyklar är i högre utsträckning än många andra fordon ett sådant som människor i allmänhet bryr sig mer om utseende än funktionalitet.

Så hur ska man då egentligen välja motorcykel? Den första och mest grundläggande frågan man bör ställa till sig själv är: vad ska jag ha motorcykeln till? Denna fråga kan kanske låta banal men det är en bra fråga eftersom svaret på frågan leder till att man kan avgränsa sig och därmed specificera sig mot ett lägre antal av olika motorcyklar. Det blir förstås lättare att välja om det finns färre att välja mellan. Ska du till exempel ha motorcykeln till att bara åka runt i staden du bor i? Hur stor är staden i så fall? Eller har du tänkt att resa runt på semester med motorcykeln? Då är det kanske viktigt att du väljer en bekväm motorcykel som du kan sitta länge på och som kan hantera mycket packning.

En annan fråga man bör ställa sig är hur många som kommer att använda motorcykeln? Är det bara du själv, eller ska kanske din partner eller vän också använda den? Isåfall bör man tänka på att motorcykeln ska vara lätt att anpassa i till exempel sadelhöjd eftersom olika människor föredrar att sitta på motorcykeln på olika sätt. Man kanske skiljer sig i längd och så vidare. En annan fråga är naturligtvis hur stor budget man har till att köpa och ta hand om motorcykeln.

I framtiden kommer detta beslut förhoppningsvis att underlättas. Till exempel så forskas det på att ta fram väldigt verklighetstrogna mc-simulatorer vilket kanske kan underlätta vid ett val eftersom man då kan testa innan man köper.