Tävlingar i Sverige

Även om motorsporten inte får lika mycket utrymme som andra sporter är den ändå stark och levande här i landet. Jag har tidigare skrivit om tävlingar världen över, men också på hemmaplan finns det andra tävlingar utöver Novemberkåsan. Amatör- såväl som elittävlingar hålls under stora delar av året, och jag tänkte lista ett par stycken som fortfarande äger rum och andra som gått i graven.

Historiska tävlingar

TT-lopp står som bekant för Tourist Trophy, ett tidigt namn for roadracing, och det kördes faktiskt i Sverige ett par gånger. Hedemora TT kördes för första gången 1933, och återkom i olika form under några år. I Anderstorp har det också hållits ett antal Swedish TT, hela 17 stycken närmare bestämt. Det hålls fortfarande tävlingar där, men 2020 års upplaga har blivit uppskjuten som så mycket annat på grund av coronapandemin.

Årsracet

Varje år, i början av augusti, hålls ett stort event för klassisk racing på Motorstadion i Linköping. Där samlas en stor mängd MC-grenar under tre dagar, men störst är förstås motorcykel racing i klassiskt stuk. Förutom det kan man också se tävlingar och uppvisningar inom trial, cross, enduro och speedway. 2020 arrangerar 55-årsracet, men det är inte den 55:e upplagan av tävlingen. Istället markerar det datumet för bildandet av Motorcykelhistoriska Klubben år 1965. De första eventen var enbart för uppvisning, men sedan 22-årsracet 1987 har eventet också bjudit på tävlingar.

Gotland Grand National

Världens största endurotävlingar återfinns på Gotland, och brukar förkortas GGN. Tidigare kördes den under allhelgonahelgen, men har flyttats till helgen innan sedan några år tillbaka. Tävlingen äger rum på Tofta skjutfält och utgör en perfekt bana för såväl elitåkare som amatörer. GGN kördes för första gången 1984, och har vuxit från 500 deltagare till över 3000. Trots att det i högsta grad är ett internationellt event är det svenskar som stått överst på prispallen nästan varje år.